Amstel Quartet in 'De Eeuw van Simeon'
Canto Ostinato mag met recht een van de mooiste composities van de hand van een Nederlander genoemd worden. Simeon ten Holt was zijn naam, de componist die het grootste gedeelte van zijn leven in zijn geboortedorp Bergen woonde en aldaar in 2012 overleed. De Canto is natuurlijk zijn meest bekende werk, maar hij schreef veel meer. Wat te denken van de Soloduivelsdans en de Incantatie IV?
In de nieuwe documentaire van Paul Hegeman, De eeuw van Simeon, krijgen ook deze stukken eindelijk ook de aandacht die ze verdienen in mooie uitvoeringen van Hannes Minnaar, het Natalon Kwartet en het Amstel Quartet. Maar een film over ten Holt zou niet compleet zijn zonder het prachtige Canto, zoals vertolkt door het Oerkwartet, de originele formatie die de allereerste opvoering van het stuk verzorgde, en het pianoduo Scholtes en Janssens. Kees Wieringa is onze muzikale gids die ons uitlegt waarin de virtuositeit van de Canto bestaat.
Maar de film gaat ook vooral over de mens Simeon. Wie was hij? Hoe leefde hij? Wat waren zijn drijfveren? De drie getuigen, zijn weduwe Colette Noel, dochter Marijn ten Holt en ex-vrouw Noeki Schmid, lichten allemaal een ander aspect van zijn karakter uit. Een schat aan archiefmateriaal draagt ertoe om Simeon ten Holt in de documentaire weer tot leven te wekken.
Vanaf 9 januari 2025 brengt Mokum Filmdistributie De eeuw van Simeon uit in de Nederlandse bioscopen.