Nieuwe Noten over Steve Coleman & Amstel Quartet

“Zo lang als het Amstel Quartet bestaat, leeft bij de vier saxofonisten reeds de wens om iets te doen met componist en altsaxofonist Steve Coleman. Dankzij November Music, waar Coleman al eerder optrad, lukte het dit jaar. Voor zowel het kwartet als voor Coleman bijzonder, met name ook omdat die laatste, naar hij zelf aan het eind van het concert zegt, gewend is te schrijven voor musici die hij kent en daarbij rekening te houden met hun persoonlijkheid. Terughoren doen we het niet aan dit boeiende, uit vier delen bestaande ‘Was Ankh Djed’. Het eerste deel is vrij minimalistisch van opzet en Coleman zet zijn vier mede blazers hier vooral in de begeleidende rol, terwijl hij zelf kiest voor de vrij abstracte melodie. Maar hoe abstract ook, hier valt toch ook gelijk de complexe ritmiek, kenmerkend voor Coleman op. In het tweede, vrij rustige deel, speelt het kwartet unisono lijnen, waar Coleman een al even serene melodie overheen legt. Vanaf het derde deel wordt de structuur complexer en gaan de vijf blazers meer gelijk op. Mooie polyritmische patronen ontvouwt Coleman hier, waarin hijzelf regelmatig aan de lead is, maar ook de diverse leden van het kwartet soms naar voren stappen. En bijzonder is de zeer stuwende, ritmische passage in het vierde deel.”