Jazzaradar over Wereldpremière Steve Coleman & Amstel Quartet bij November Music

“Deze zondagavond stond in het teken van twee wereldpremières in de Verkadefabriek. Allereerst was er de Amerikaanse musicus en saxofonist Steve Coleman. Voor een optreden in 2016 schreef hij al eerder een compositie voor November Music. “En nu vragen ze me weer, dus ze zullen het wel goed gevonden hebben”, grapte hij. Deze keer schreef hij een prachtig stuk ‘s nh djdj (Was Ankh Djed) voor het Amstel Quartet en hemzelf, waarbij het publiek in de volle Clubzaal op het puntje van de stoel ging zitten. Na afloop legde hij uit hoe hij te werk was gegaan. Allereerst wist hij weliswaar de samenstelling van het kwartet, maar hij kende geen personen, dus dat was redelijk abstract. Verder liet hij zich inspireren door het Oude Egypte en de Amerikaanse hard bop tenorsaxofonist Von Freeman. Met die uitgangspunten is hij gaan improviseren en dat heeft hij later uitgeschreven. En eigenlijk is dat niet anders dan een eeuwenoude werkwijze die door de klassieke componisten werd toegepast toen er ook geen opnamemogelijkheden waren. En zo speelde het Amstel Quartet dus uitgeschreven improvisaties en hijzelf kon wat losser omgaan met zijn eigen partituur.”

Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer