December 16, 2023
Amsterdam - Again Never Again
Time: 13:00
Venue: Winteravonden aan de Amstel

Binnen één nacht veranderde het leven van de Joods-Russische componist Alexei Kurbatov toen hij op 24 februari 2022 de deur van zijn Moskouse huis sloot en vertrok. Met zijn Oekraïense vrouw, zoon en drie honden stak hij de grens over. Hij besefte dat zijn leven als succesvol concertpianist en docent aan het Conservatorium van Moskou misschien wel voor altijd zou veranderen.

Met hem zijn er vele miljoenen mensen die hun levenspad vanaf hetzelfde moment van richting zagen veranderen en noodgedwongen de status van vluchtelingen aannamen. Net als bij Sergei Rachmaninoff, één van zijn muzikale helden, die eveneens om politieke redenen zijn geboorteland ontvluchtte, weerspiegelen Kurbatov’s gevoelens van ontheemding in zijn muziek.

Al snel na aankomst in zijn nieuwe omgeving in Montenegro nodigden Amstel Quartet en Maria Nemtsova hem uit een nieuw werk voor hen te maken, en componeerde hij Again Never Again: een poëtische en eveneens verontrustende reflectie op het verstrijken van de tijd, de onomkeerbaarheid ervan, de onvermijdelijkheid van pijn, en de toch ook altijd gevoelde hoop.

Op Winteravonden aan de Amstel spelen de vier saxofonisten van Amstel Quartet en pianiste Maria Nemtsova in het H’ART museum deze eclectische compositie, die elementen van neoklassiek, jazz & fusion, filmmuziek en academisch symfonisme bevat. Het is geschreven voor de niet-alledaagse bezetting van piano en saxofoonkwartet, die eenbetoverende sonische metamorfose ondergaat in een driedelige suite. De klankkleur vormt zich van ‘jazzcombo’ naar onder anderen een retro-futuristisch synthesizerorkest. De suite doet denken aan werk van beroemde voorgangers van Kurbatov: variërend van Alexander Glazunov, die pionierde in het genre van het saxofoonkwartet, tot elektronische-soundtrack-sterren als Eduard Artemyev en Vangelis, met wie Kurbatov eerder samenwerkte. Door de hypnotiserende, gelaagde pulsaties heeft de muziek overeenkomsten met Amerikaanse minimalisten en de meesters van de Berlijnse School voor elektronische muziek uit de jaren zeventig: van Klaus Schulze tot Tangerine Dream, maar onthult Kurbatov tegelijkertijd een
originele, herkenbare eigen stijl.

De compositieopdracht aan Alexey Kurbatov werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Wilhelmina E. Jansen Fonds. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.