News

News
Feb 03
Volle geoogste klanken uit rijke grond

Veerle Deknopper

Cultuurpakt, 3 Februari 2022

Volle geoogste klanken uit rijke grond

Het Amstel Quartet is een vernieuwend Amsterdams Saxofoon kwartet dat al 25 jaar lang zoekt naar het perfecte geluid. Die zoektocht bracht hen reeds naar alle uithoeken van de wereld. Op hun jongste album laten ze hun publiek kennismaken met het veelzijdige oeuvre van de Letse componist Georgs Pelécis. (..)

(..)Op hun jongste album, dat rond de feestdagen – terecht – met heel veel enthousiasme in onze bus mocht vallen, leren we een componist kennen die vernieuwend werk maakt, met eerbied voor de diepe wortels die zijn voorgangers – bvb. Bach  en Palestrina – hebben geplant. Het Quartet gaat in dialoog met het orgel, het Klavecimbel, de piano, de viool en de fluit. Een tijdreis binnen het eigentijdse kader. Men hoort mooie verwijzingen naar de oude muziek, naar renaissance en barok. Hiermee onderscheidt Pelécis zich van de moderne componist die steeds meer op zoek is naar avant-garde. Niets tegen dat laatste, maar wel het mooiste bewijs dat hedendaags klassiek niet een bepaald geluid aanhangt. Modern klassiek is vrij van inspiratie, of die nu vanuit het verleden komt of naar de toekomst neigt. En misschien is dit het verleden wel dat naar de toekomst reist? Wie zal het zeggen?

Een warme en uitnodigende schrijfstijl die ook instrumenten uit heden en verleden verbindt.

Muziek is eeuwig, ziet u wel!

cultuurpakt.be


more news

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

We respect your privacy, we don't share your data with others.

Donate

If you'd like to help support Amstel Quartet, we do accept donations. We will spend it on stuff that will help us make music like sheet music, rehearsal space, collaborations, travel, gear, recordings, etc...

We greatly appreciate your support. Please visit our donation page by clicking on the button below.

DONATE

xs
sm
md
lg
xl
xxl