News

News
Feb 01
10 out of 10 - Review American Dream

LUISTER 753, FEB 2021

American Dream
Amstel Quartet
AR018 DDD-74'
Waardering: 10

Het Amstel Quartet begon zijn activiteiten in 1997 en nam zijn eerste cd op in 2002. Ties Mellema maakte op baritonsaxofoon bijna twintig jaar met zijn makkers vol, maar moest in 2015 wegens ziekte stoppen. In die periode maakte het kwartet maar liefst tien cd's. Nu, na een hiaat van vijf jaar, komt het Amstel met een nieuwe cd waarop de baritonsax bespeeld wordt door Harry Cherrin, een Amerikaan die naar Nederland kwam om bij Arno bornkamp te studeren. Cherrin speelt niet alleen, hij schreef ook de inleiding bij deze uitgave, die de titel American Dream meekreeg en gepresenteerd werd aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen.

Het repertoire is net zo breed als de titel suggereert, en bestaat uit Amerikaanse werken uit de periode 1979 tot heden. Het oudste stuk is misschien wel het leukste, een energiek Saxofoonkwartet van de Amerikaan Paul Creston (1906-1985), een man die muziek schreef met een ongelooflijke ritmische drive op akkoorden uit de bigband traditie. Wonderlijk dat er maar nauwelijks opnamen van bestaan. John Cage mag uiteraard niet ontbreken, maar klinkt juist een beetje belegen... Michael Torke schreef op verzoek van het Amstel twee energieke stukken die passen in zijn maandencyclus: May en June. Marc Mellits zorgt met acht Tapas voor een opening die klinkt als een feestmaal. Een cd die je heel wat vrolijker stemt dan die akelige verkiezingen. Schitterend opgenomen door Guido Tichelman.

SIEBE RIEDSTRA


more news

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

We respect your privacy, we don't share your data with others.

Donate

If you'd like to help support Amstel Quartet, we do accept donations. We will spend it on stuff that will help us make music like sheet music, rehearsal space, collaborations, travel, gear, recordings, etc...

We greatly appreciate your support. Please visit our donation page by clicking on the button below.

DONATE

xs
sm
md
lg
xl
xxl