Info

Presenters

Onderstaande informatie is ook beschikbaar in het Engels.

TOP PROGRAMMA'S Seizoen 17/18

The Holland-America Line

Minimal music van Glass, Fiumara, Riley, Vrolijk and Lang

Al sinds het einde van de negentiende eeuw vervoerde de Holland Amerika Lijn gelukszoekers van Amsterdam naar New York. Ook muziek reisde mee over de oceaan en bestuifde componisten aan beide oevers. Het Amstel Quartet neemt je mee op een boottocht en voert je langs de extatische muziek van Terry Riley en Philip Glass, via de magische mooie klanken van Renske Vrolijk en krachtige David Lang naar het serene kwartet van Anthony Fiumara. Philip Glass, die in 2017 zijn 80ste verjaardag viert, neemt in dit programma een bijzonder prominente rol in, met zijn hypnotische klassieker “Music in Similar Motion” en de magische soundtrack van “Mishima”. Een mer-à-boire voor de minimal-fan!


A Night at the Cinema

Filmmuziek van Morricone, Bernstein, Glass, Wagner, Barber, Nyman

Muziek maakt alles beter. Feestjes en supermarkten zouden een stuk saaier zijn bij het ontbreken van een muzikale omlijsting en verhalenvertellers gebruiken al eeuwen de kracht van muziek om hun verhalen kracht bij te zetten. Ook in films vervult muziek een essentiële rol. Ze versterkt sleutelscenes en maakt het drama nog dramatischer. Maar af en toe breekt de muziek uit zijn ondersteunende functie en verdient ze een plaats in de concertzaal. In A Night at the Cinema hoor je verhalen zonder woorden en zie je films zonder beeld.


Around the World in 80 minutes

Muziek van Sweelinck, De Hartmann, Dijkstra, Van Onna, Lago, Fiumara, Dun, Nyman, Schumacher, Abou-Khalil

Wat Jules Verne deed in 80 dagen, doet het Amstel Quartet in 80 minuten: in een duizelingwekkend concert maken we een reis rond de wereld. We beginnen in Nederland, in de rosse buurt van Amsterdam om precies te zijn. Van daaruit leidt het viertal je langs de hoogtepunten op de aardbol: van het futuristische Shanghai, via de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar een karavaan door de Arabische woestijn. En dat allemaal in 80 minuten, terwijl je rustig op je stoel kunt blijven zitten.


Beauty and Tears through the Ages

Tranen van vreugde en weemoed, verklankt in muziek van toen en nu

Muziek van Buxtehude, Vasks, Tallis, Pärt, Obrecht, Jacob TV, Vrolijk

Troost en schoonheid zijn al sinds mensenheugenis innig met elkaar verbonden. De verstilde klanken van oude componisten zoals Jacob Obrecht, Thomas Tallis en Dieterich Buxtehude vinden een hedendaagse voortzetting in de troostrijke muziek van Peteris Vasks en Arvo Pärt. Terwijl de Nederlandse componisten Renske Vrolijk en Jacob TV de muzikale tranen in hun poëtische werk weemoedig uit de bekers van het saxofoonkwartet laten stromen.


Sax avec Elan!

Philippe Elan en het Amstel Quartet

Muziek van o.a. Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf

Laat je meeslepen door ontroerende Franse chansons en aangrijpende verhalen, in de unieke combinatie van chansonnier Philippe Elan en het Amstel Quartet. Elan is een begrip voor iedereen die van het Franse chanson houdt. Hij begon zijn muzikale leven ooit begonnen als saxofonist bij de plaatselijke fanfare. Maar al snel werd duidelijk dat zingen zijn echte passie was. De saxofoon bleef altijd een rol spelen in zijn leven Het is dus geen toeval dat hij graag met het Amstel Quartet wilde samenwerken: zij weten als geen ander wat zingen is. En de chansons van Brel, Aznavour en Piaf lijken hen op het lijf geschreven. De pers schreef terecht: “Philippe Elan zingt deze liedjes met zoveel charme en bevlogenheid dat hij met gemak bewijst waarom deze chansons klassiekers zijn geworden.”


Meer programma's

Zie Meer programma's voor aanvullende informatie