Info

News archive

Met vier saxen naar Hengelo (O)?

Apr 6

De Twentsche Courant Tubantia, woensdag 6 april 2011-04-06

Met vier saxen naar Hengelo (O)?

Drie keer per jaar doet het Amstel Quartet een tour door Amerika. Maar met het saxofoonkwartet in zijn geboorteplaats spelen, dat is Remco Jak (35) nooit gelukt.
Door Ton Ouwehand

Met één saxofoon vanuit zijn huidige woonplaats Abcoude terug naar Hengelo, dat lukt nog wel eens. Althans, zijn oude muziekvereniging Armonia heeft hem vier jaar geleden uitgenodigd het soloconcert van Max Knigge te komen spelen. En daar heeft Remco Jak toen graag gebruik van gemaakt. Maar met het Amstel Quartet, het saxofoonkwartet dat hij veertien jaar geleden heeft helpen oprichten, een concert geven in zijn geboorteplaats?
Hij wil wel. Aan de andere leden van het kwartet ligt het ook niet. Er is sowieso wel een wens om wat meer concerten in eigen land te spelen en wat minder op tournee in het buitenland te zijn.
Maar een concert in Hengelo, het is er nog steeds niet van gekomen.

Hij is net terug uit Amerika. Met het Amstel Quartet hebben ze daar weer een serie concerten gegeven. “Op kamermuziekgebied is er heel veel te doen in Amerika. Elk dorpje heeft wel een concertserie. En die optredens worden goed bezocht. We hadden nu concerten met gemiddeld zo’n tweehonderdvijftig tot driehonderd toeschouwers. Maar we hebben ook wel gespeeld voor zalen met zo’n twee-, drieduizend man.”
De financiële crisis heeft echter wel toegeslagen in Amerika, heeft hij geconstateerd. Het aantal concerten dat ze jaarlijks in de VS geven, loopt terug. “Ik bracht daar een keer ter sprake dat ze in Europa naar het Amerikaanse model willen: subsidies afschaffen en voor de financiering terugvallen op bedrijfsleven en particulieren. Daar reageerden ze heel verbaasd op. Hoe konden we dat nu doen? Hadden we niet gezien dat het Amerikaanse systeem helemaal niet werkte? In Amerika willen ze juist naar het Europese model.”

Het is niet gemakkelijk om een saxofoonkwartet op de been te houden, zegt Remco Jak. “Het vraagt nogal wat, ook van het thuisfront. We zijn veel op tournee. We hebben geen gebruikelijke werktijden. En we zijn eigen baas. Dat betekent dat we naast repeteren, studeren en spelen ook bezig zijn met arrangeren, administratie, boekingen, produceren van onze cd’s”.

De zesde cd is inmiddels uit. Een bijzondere schijf, genaamd ‘Amstel Raga’. Daarop werkt het kwartet samen met Niti Ranjan Biswas, bespeler van de tabla: India’s populairste percussie-instrument. Een dergelijk samenwerkingsverband is nog niet eerder vertoond in de wereld van de gecomponeerde muziek.
Hoe dat tot stand kwam? Volgens Jak is het een combinatie van een vakantie en De Dogtroep. “Op een vakantie in 1995 in India vond ik een cassettebandje van een klassieke Indiase saxofonist: Kadri Gopalnath. Ik heb er echt naar gezocht, want ik wist niet of het bestond, klassieke Indiase muziek met saxofoon.”
De tablaspeler was als musicus betrokken bij een van de laatste voorstellingen van theatergroep De Dogtroep. De regisseur had het Amstel Quartet ook gevraagd voor dezelfde voorstelling. “We hebben toen niet samengespeeld. Maar op het persoonlijke vlak klikte het enorm.”
Toen besloten was voor dit project om de koppen bij elkaar te steken zijn diverse componisten benaderd om voor het saxofoonkwartet met tablaspeler een compositie te maken: Sylvia Maessen, Martin Fondse, Jorrit Dijkstra, Oene van Geel. Maar het eerste stuk dat speelklaar was, was een arrangement van Remco Jak zelf. “Toen duidelijk was dat we zouden samenwerken, heb ik direct een compositie van Kadri Gopalnath voor deze combinatie bewerkt. Een stuk van dat cassettebandje.”

CD
Amstel Quartet: Amstel Raga is te kooop via de website www.amstelquartet.nl