News

Nov 03
A real Caribbean feast for the ears!

With Pascal Schumacher's Amstel-Coconut-Blue the foursome stole the hearts of both the Caribbean and non-Caribbean public!

Patricia Bergwijn, Bonaire, Antilliaans Dagblad

De op Caribische muziek geïnspireerde en op Bonaire voor het eerst gespeelde wereldprimeur “Amstel-Coconut-Blue” van het Amstel Quartet werd speciaal gecomponeerd door Pascal Schumacher vanwege het feit dat het kwartet op de eilanden zou spelen. Het was een waar Caribisch feest voor de oren.


Amstel Quartet swingt

Kralendijk – Al spelend komen ze op. De vier die momenteel 's werelds kleurrijkste saxofoonkwartet vormen, ofwel het Amstel Quartet. Het publiek wordt tussen de bedrijven door, zowel voor als na de pauze, tijdens hun eerste optreden op Bonaire afgelopen vrijdagavond getrakteerd op stukken van klassieke componisten als Bach, Brahms en Ravel.

 

De kleurrijkheid komt erg goed tot uitdrukking als het kwartet zich moeiteloos het keurslijf van de tango aanmeet met de 'Tango Suite' van Astor Piazolla of de 'modernere' klanken van het speciaal voor het Amstel Quartet gecomponeerde 'May' van Michael Torke ten gehore brengt. Maar het hek gaat pas echt van de dam bij de wereldprimeur 'Amstel-Coconut-Blue' waarbij de saxofonen in een fantastisch samenspel lachen en huilen, schreeuwen en plagen, kermen en spelen en zuchten en lonken volgens waar Caribisch gebruik. De Luxemburgse Pascal Schumacher componeerde het stuk op verzoek speciaal voor het kwartet en liet zich daarbij inspireren door muziek en componisten als Palm van de Caribische eilanden. Het stuk deed in ieder geval menig Caribisch en niet- Caribisch hart sneller kloppen.

 

De vier – Remco Jak op de sopraan, Olivier Sliepen op de alt, Lars Niederstrasser op de bariton en Bas Apswoude op de tenor – traden voor het eerst op op Bonaire en lieten metten weten graag terug te willen komen. Lars Niederstrasser valt tijdelijk in voor Ties Mellema die even niet met het kwartet kan meespelen in verband met ziekte. Het doet echter niets af aan het repertoire van het kwartet.

 

Vice voorzitter van de Classical Music Board Bonaire (CMBB) Hans Faassen is helemaal tevreden en trots. “Dit kwartet behoort tot de wereldtop. Het is geweldig zo loepzuiver en beheerst als deze mannen spelen. Voor een saxofoon is dat een ware uitdaging. Bonaire mag echt dankbaar en trots zijn dat wij met steun van het Prins Bernhardfonds en in samenwerking met Aruba en Curaçao zulke fantastische muzikanten naar Bonaire kunnen halen. Dat is echt een groot voorrecht.”

De muzikanten zijn vooral gecharmeerd van het ophenhartige publiek en het fiet, zo antwoord Lars Niederstrasser desgevraagd, dat je twee uur voor je optreden nog even kunt gaan snorkelen.


more news

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

We respect your privacy, we don't share your data with others.