Agenda

Upcoming

Barockfestival

May 27

May 27, 2017
Sittard, NL

Barockfestival

Dietrich Buxtehude (1637-1707)

Preludium in g BuxWV 149

Dietrich Buxtehude

Passacaglia in d BuxWV 161

Thomas De Hartmann (1885 – 1956)

Koliadky

Dietrich Buxtehude

Te Deum Laudamus BuxWV 218

--

Paul Creston (1906 – 1985)

Suite (1979)

Dietrich Buxtehude

Canzonetta BuxWV 225

Philip Glass (1937)

Mishima (1985)

Dietrich Buxtehude

Partita 'auf meinem lieben gott' BuxWV 179

Dietrich Buxtehude, een van de grootmeesters van de barok, is geliefd bij o.a. organisten,klavecinisten en vocalisten, maar ook bij de saxofonisten van het Amstel Quartet. Zij hebben een flink aantal arrangementen van orgelmuziek op hun repertoire en dus ook van Buxtehude (J.S.Bach's grote voorbeeld). 'Te Deum Laudamus' is een van de lijvigere werken voor orgel, terwijl de andere twee kleine pareltjes zijn.

Onlangs maakte het Amstel Quartet kennis met de de muziek van Thomas de Hartmann. De Hartmann werd geboren in Rusland [in een gedeelte dat nu (nog) in Oekraine ligt] en studeerde compositie bij Nikolai Rimsky-Korsakov, Anton Arensky en Sergei Taneyev. Hij geniet met name bekendheid door zijn intensieve samenwerking met mysticus Guirdjeff, wiens muzikalerechterhand hij en vertrouweling is geweest. In zijn 'Koliadky' klinken zijn Oekrainse wortels door in winterse sprookjesachtige muziek.

 

De naam Paul Creston doet menig saxofonistenhart sneller kloppen; hij schreef de allermooiste sonate voor altsaxofoon en piano. Zijn saxofoonkwartet wordt ten onrechte weinig gespeeld; het Amstel Quartet breekt een lans voor deze Amerikaanse componist die naast kasten vol kamermuziek ook een indrukwekkend symfonische oeuvre achter zijn naam heeft staan. Dit seizoen zet het Amstel Quartet de jarige Philip Glass in het zonnetje door o.a. de muziek te spelen die hij schreef bij de film Mishima.