Agenda

Upcoming

Tivoli-Vredenburg

Apr 23

April 23, 2017 / 11:00
Utrecht, NL

Dietrich Buxtehude (1637-1707): Passacaglia in d , BuxWV 161

Thomas De Hartmann (1885 - 1956) : Koliadky

Dietrich Buxtehude :Partita “Te Deum Laudamus” BuxWV 218

Paul Creston (1906 - 1985): delen uit Suite (1979)

Dietrich Buxtehude : Partita 'auf meinen lieben gott' BuxWV 179

----

Dietrich Buxtehude, een van de grootmeesters van de barok, is geliefd bij o.a. organisten, klavecinisten en vocalisten, maar ook bij de saxofonisten van het Amstel Quartet. Zij hebben een flink aantal arrangementen van orgelmuziek op hun repertoire en dus ook van Buxtehude (J.S. Bach's grote voorbeeld). 'Te Deum Laudamus' is een van de lijvigere werken voor orgel, terwijl de andere twee kleine pareltjes zijn.

Onlangs maakte het Amstel Quartet kennis met de de muziek van Thomas de Hartmann. De Hartmann werd geboren in Rusland [in een gedeelte dat nu (nog) in Oekraine ligt] en studeerde compositie bij Nikolai Rimsky-Korsakov, Anton Arensky en Sergei Taneyev. Hij geniet met name bekendheid door zijn intensieve samenwerking met mysticus Guirdjeff, wiens muzikale rechterhand hij en vertrouweling is geweest. In zijn 'Koliadky' klinken zijn Oekrainse wortels door in winterse sprookjesachtige muziek.

Denaam Paul Creston doet menig saxofonistenhart sneller kloppen; hij schreef de allermooiste sonate voor altsaxofoon en piano. Zijn saxofoonkwartet wordt ten onrechte weinig gespeeld; het Amstel Quartet breekt een lans voor deze Amerikaanse componist die naast kasten volkamermuziek ook eenindrukwekkend symfonischeoeuvre achterzijn naam heeft staan.