Agenda

Past

CAECILIAKAPEL

Jan 25

January 25, 2015 / 12:00
Tiel, The Netherlands

Hoogzwevend, hypnotiserend, meditatief ... laat u meevoeren op deze muzikale reis ... en wij wensen u een veilige landing toe!
 
John Cage Four5
Arvo Pärt Pari Intervallo *
Dietrich Buxtehude Te Deum laudamus BuxWV 218 *
Arvo Pärt Summa *
Thomas Tallis Felix Namque I *
Terry Riley Good Medicine *
 
Muziek en spiritualiteit zijn al sinds hun ontstaan met elkaar verbonden. Of het nou meditatie muziek, gregoriaans of koranrecitatie is, de muziek wordt regelmatig gebruikt als hulpmiddel om een mystieke ervaring te beleven.
In Europa was de kerk vaak een plek voor spirituele ervaringen onder begeleiding van bijvoorbeeld muziek van grote meesters als Buxtehude en Tallis. Tegenwoordig is de concertzaal de tempel voor grootheden als Pärt, Cage en Riley. De twintigste-eeuwse componisten John Cage en Arvo Pärt zijn componisten die met hun zelf gecreëerde muzikale wereld een spil vormen in de muziekgeschiedenis. Beiden hebben een muziektaal ontwikkeld die nieuw en origineel is, en tegelijkertijd zeer toegankelijk. Tenminste, voor luisteraars die daar voor openstaan. De hypnotiserende werking van de muziek van Terry Riley heeft niet alleen een grondslag in de Amerikaanse stijl 'minimal music', maar staat ook onder invloed van Indiase muziek.
Ontspanning en genieten is waar dit programma om draait.

 

*arr. Amstel Quartet